#visitnorsjo

Norsjö Bildmuseum

Område: Norsjö
Arena/Plats:
Kategori: Kultur, Sevärda platser och besöksmål

Norsjö bildmuseum består av en samling konstverk av konstnärer, som sedan i början av 1900-talet och fram till våra dagar, bott och verkat i Norsjö.

21 konstnärer är representerade och i samlingen finns målningar i olja och akvarell, fotografier, textila bilder och skulpturer i horn, trä och sten.

Meningen är att denna samling ska fyllas på vart tionde år med verk av konstnärer som uppfyller ställda kriterier formulerade av Norsjö kommun och Norsjöbygdens konstförening.

Konsten är utspridd i hela Folkets hus, notera att det tyvärr inte finns hiss i byggnaden.Varför ett bildmuseum i Norsjö?

I början på 1900-talet väcktes intresset för konstskapande med "pionärerna" Mauritz Lindqvist och Oscar Halleborg. Båda hade gedigna utbildningar och arbetade som konstnärer på heltid. De inspirerade många och hade även egna elever.

Norsjökonstnärerna omgav sig dessutom med många konstnärsvänner från andra delar av landet. En del av dem bosatte sig i Norsjö under någon tid t.ex. Åke Ahnlund, Anna Casparsson och Montana Lorentz. Det var helt enkelt konstnärskoloni-anda som rådde i Norsjö på den tiden.

Dessa företeelser gav ringar på vattnet- effekt i många årtionden. Det fanns en konstförening - Norsjöbygdens konstförening - som upprätthöll intresset genom utställningsverksamhet, utbildning och uppdrag åt gamla Utbildnings- och fritidsnämnden. Iordningställande av Norsjö Bildmuseum var ett av dessa uppdrag. Konstföreningen har idag upplösts.


KUNDSERVICE

Norsjö Turistbyrå
 • Skicka e-post

 • Telefon +46 (0) 918-142 00
  Besöksadress: Storgatan 63, 935 32 Norsjö

  Boka med oss

  • Samlat stort utbud
  • Inga bokningsavgifter
  • Snabbt och smidigt
  Gold of Lapland
  Europeiska regionala utvecklingsfonden
  Region Västerbotten